Ο διατροφολόγος του ΑΠΟΕΛ Χρυσόστομος Ηλιάδης παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου, την οποία αξίζει να διαβάσουν όλοι οι αθλητές.
Ο Χρυσόστομος Ηλιάδης αναφέρεται στη συνεργασία του με τον ΑΠΟΕΛ, για τις αρμοδιότητες του, για τη σημασία της διατροφής στον αθλητή και για πολλά άλλα αρκετά ενδιαφέροντα.
- Πόσα χρόνια είσαι διατροφολόγος στον ΑΠΟΕΛ και πως βλέπεις την μέχρι τώρα συνεργασία σας;
«Συνεργάζομαι εδώ και τέσσερα χρόνια με το Σωματείο του ΑΠΟΕΛ και η έναρξη της συνεργασίας μας συνέπεσε με την ραγδαία αύξηση των τμημάτων του Σωματείου. Οπότε από εκεί που είχαμε κατά βάση το μπάσκετ πλέον ασχολούμαστε με όλα τα τμήματα (Μπάσκετ, Βόλεϊ, Φούτσαλ, Ποδηλασία, Δρομείς, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Bowling, Τοξοβολία, Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση). Για να είμαι σωστός οφείλω να αναφέρω ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στα πιο ανταγωνιστικά τμήματα που έχουν ιδιαίτερες και ψηλότερες απαιτήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα άλλα τμήματα μένουν στο περιθώριο. Επιθυμώ να υπογραμμίσω την άψογη συνεργασία, ιδιαίτερα με τα άτομα που έχω άμεση επαφή , τα προπονητικά τιμ των τμημάτων, τον (πρώην) γυμναστή Βιολάρη Πέτρο και το φροντιστή Πέτρο Ευθυβούλου».
- Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σου ακριβώς;
«Ουσιαστικά αρκετή δουλειά γίνετε την περίοδο της προετοιμασίας όπου έρχονται νέοι αθλητές που πρέπει να υποβληθούν σε μετρήσεις για να διαπιστωθεί η σωματική τους κατάσταση και κατά πόσο θα πρέπει να μπουν σε κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα διατροφής. Από εκεί και πέρα αναλόγως των εντάσεων των προπονήσεων και την ενημέρωση που έχω από τους αρμόδιους καθορίζονται και τα διατροφικά συμπληρώματα που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των ψηλών αναγκών των επαγγελματιών αθλητών μας. Σε αυτό το κομμάτι σημαντική είναι και η συνεισφορά του φροντιστή της ομάδας κ. Πέτρου Ευθυβούλου που είναι καθημερινά στις προπονήσεις και εκτελεί κατά γράμμα ότι του ζητηθεί στο κομμάτι αυτό, κάτι που βοηθά εμένα πάρα πολύ».
- Η διατροφή παίζει ρόλο στην απόδοση του αθλητή και γιατί;
«Είναι αποδεδειγμένο και θεωρώ πολύ φυσικό για ένα αθλητή να δίνει στην διατροφή του την ίδια βαρύτητα που δίνει στις προπονήσεις και στο γήπεδο γενικότερα. Οι εντάσεις είναι ψηλές, οι σωματικές και οργανικές απαιτήσεις το ίδιο, οπότε ο οργανισμός του αθλητή επιβάλλει με κάποιο τρόπο να αναπληρώσει την ενέργεια που ξόδεψε άμεσα και σωστά έτσι ώστε να επέλθει η σωστή ανάρρωση και αποκατάσταση του σώματος μέχρι την επόμενη προπόνηση/αγώνα».
- Διαφέρει η διατροφή των επαγγελματιών με τους ερασιτέχνες αθλητές;
«Αν και υπάρχουν πλέον διαφόρων κατηγοριών ερασιτέχνες υπάρχουν αρκετές διαφορές στις διατροφικές απαιτήσεις αναλόγως πάντα από το άθλημα και το κατά πόσο «ερασιτέχνης» είναι ένας αθλητής. Γνωρίζω για παράδειγμα αρκετούς δρομείς (που είναι και το δικό μου άθλημα) που αν και εργάζονται καθημερινά και μάλιστα σε απαιτητικές εργασίες, εντούτοις προπονούνται σε ψηλούς ρυθμούς και λαμβάνουν μέρος σε αγώνες πετυχαίνοντας χρόνους που θα ζήλευαν και επαγγελματίες. Αυτοί ίσως να έχουν και ψηλότερες απαιτήσεις από επαγγελματίες αθλητές λόγο ακριβώς του συνδυασμού εργασίας και απαιτητικής προπόνησης. Όπως γίνετε αντιληπτό όμως, ένας σοβαρός επαγγελματίας αθλητής που ζει από τον αθλητισμό και θέλει να διατηρήσει τον εαυτό σου σε ψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να δίνει την απαραίτητη σημασία στη διατροφή του γιατί εκεί, λόγω και του συναγωνισμού, δεν χωράνε λάθη. Η σωστή κάλυψη των ψηλών ενεργειακών απαιτήσεων του επαγγελματία αθλητή δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί επιπόλαια και για αυτό το λόγο η διατροφή στους αθλητές είναι μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη».
- Πόσο πιστεύουν οι αθλητές στον αθλητικό διαιτολόγο όσον αφορά την απόδοση και την υγεία τους;
«Υπάρχει πλέον αρκετή ενημέρωση και ενδιαφέρον από όλο τον αθλητικό κόσμο για τα θέματα της διατροφής. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προπονητές ακαδημιών που μας καλούν να μιλήσουμε και να ενημερώνουμε τους νέους αθλητές για τη σημασία της σωστής διατροφής. Βλέπουμε επίσης τις ομάδες μας πλέον να εργοδοτούν διατροφολόγους κάτι που από μόνο του δείχνει πόσο αναγκαίο είναι στο χώρο του αθλητισμού».
- Βλέπουμε αθλητές να καπνίζουν, να καταναλώνουν αλκοόλ και να κάνουν σχετικά κακή διατροφή. Παρόλα αυτά η απόδοση τους κινείται σε πολύ καλά επίπεδα.
«Βλέπουμε επίσης ανθρώπους να καπνίζουν και να ζουν μέχρι τα γεράματα και ανθρώπους να μην καπνίζουν και να τους χάνουμε από καρκίνο. Αυτό από μόνο του δεν λέει απολύτως τίποτα και ούτε είναι ενδεικτικό πως μπορούμε να καπνίζουμε και να πίνουμε αλκοόλ και όλα καλά! Μπορώ να σου πω και παραδείγματα σπουδαίων αθλητών που λόγω του καπνίσματος και του αλκοόλ τερμάτισαν πρόωρα την καριέρα τους. Σίγουρα κάποιοι οργανισμοί ίσως να είναι κάπως πιο ανθεκτικοί σε τέτοιες επιρροές αλλά αυτό θα συμβαίνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνο. Δυστυχώς αυτοί οι αθλητές βάζουν τρικλοποδιές στους ιδίους τους εαυτούς όπως επίσης και μια πιο σύντομη ημερομηνία λήξης στην καριέρα τους».
- Πιστεύεις το θέμα διατροφής είναι κάπως υποβαθμισμένο στην Κύπρο; Στερούμαστε ακόμα κάποια πράγματα για να μεταδοθεί σωστά στους αθλητές και οι τελευταίοι να το τηρήσουν;
«Πλέον δεν θα έλεγα πως είναι υποβαθμισμένο, ιδιαίτερα από αυτούς που επηρεάζονται άμεσα. Αντιθέτως θα έλεγα πως δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη οι αθλητές μας να τρέφονται σωστά αλλά αυτό συμβαίνει δυστυχώς σε ατομικό επίπεδο και με ιδιωτικές προσπάθειες από γονείς και προπονητές. Θεωρώ ότι θα έπρεπε από το δημοτικό να υπάρχουν εξειδικευμένα μαθήματα περί διατροφής για να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε από μικροί πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ισορροπία στη διατροφή. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να αποφύγουμε πρωτιές στον τομέα της παχυσαρκίας όπως έδειξε πρόσφατα μια έρευνα που έγινε για αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα».
- Εκτός από διατροφολόγος, έχεις ακόμη ένα σημαντικό ρόλο στο Σωματείο…
«Ναι προέκυψε κάπως τυχαία φυσικά. Ένα από τα χόμπι μου είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και μετά από προτροπές του πρώην Προέδρου του Σωματείου κ.Ποταμίτη ανέλαβα ως επικεφαλής και δημιουργήσαμε το τμήμα Δρομέων του ΑΠΟΕΛ (ερασιτεχνών φυσικά) που σήμερα αριθμεί αρκετά μέλη και μας εκπροσωπεί σε σημαντικούς αγώνες σε Κύπρο και εξωτερικό. Καλώ τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ που αγαπά τον αθλητισμό και το τρέξιμο να ενισχύσει το τμήμα μας για να το μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο».
Email: Eliadeschr@yahoo.gr
Αριθμός τηλεφώνου: 22-767656