ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ

ΑΠΟΕΛ
Πινγκ-Πονγκ

Το Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του Σωματείου ΑΠΟΕΛ είναι από τα πιο παλιά αθλήματα του Σωματείου. Επίσημα έδωσε το παρόν του όταν ιδρύθηκε το 1963 η Παγκύπρια ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΠΟΕΠΑ. Στην ίδρυση του τμήματος πρωτοστάτησαν ο Αντρέας Σταύρου και ο Αείμνηστος Μιχαλάκης Φιλιππίδης, οι οποίοι εκτός από αθλητές ήταν και προπονητές της ομάδας. 

Το 1968 όταν διεξήχθηκε το πρώτο επίσημο Παγκύπριο Ατομικό πρωτάθλημα, ο τότε νεαρός αθλητής του ΑΠΟΕΛ Σταύρος Λούρας (νυν εξέχων ηθοποιός) κατέκτησε το πρώτο Παγκύπριο Ατομικό πρωτάθλημα. Στη συνέχεια στην ομάδα εντάχθηκαν νεαροί αθλητές όπως οι Γιώργος Μάρκου, Μιχαλάκης Ζαμπάς (Ηρωικά πεσών με το βαθμό του Ανθυπίλαρχου το 1974), Χριστάκης Παπούτσας, Αντρέας Γεωργίου, Νίκος Σοφοκλέους, Άθως Ιωσηφίδης και άλλοι.  Η ομάδα αυτή έγραψε ιστορία κατακτώντας για τουλάχιστον μια δεκαετία τους τίτλους στα ατομικά και ομαδικά πρωταθλήματα. 

Την δεκαετία του 1970 το Σωματείο δημιούργησε και γυναικείο τμήμα όπου η Κάτια Γεωργίου-Παντζιαρά κατέκτησε πληθώρα τίτλων. 

Ο Αείμνηστος Μιχαλάκης Ζαμπάς έγραψε την δική του ιστορία κατακτώντας σειρά πρωταθληλάτων τόσο ατομικών όσο και ομαδικών με κύριο κορμό τους Αντρέα Γεωργίου (νυν πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΠΟΕΠΑ), τον Χριστάκη Παπούτσα και Νίκο Σοφοκλέους. Τα γεγονότα του 1974 δυστυχώς πέραν της απώλειας του αείμνηστου Ζαμπά δημιούργησαν και ένα μεγάλο κενό αφού αρκετοί αθλητές και ιδιαίτερα ο Χριστάκης Παπούτσας όπως και ο Νίκος Σοφοκλέους μετέβησαν στο εξωτερικό είτε για μετοίκηση είτε για σπουδές. 

Το βάρος της αγωνιστικής δραστηριότητας ανέλαβε ο Αντρέας Γεωργίου με νέα παιδιά όπως τον Μάριο Αβραάμ, Μάριο Σάββα, Αντρέα Πιτσιλλίδη, Στέλιο Στυλιανού, Γιώργο Πέτρου και άλλους. Η ανοδική πορεία της ομάδας συνεχίστηκε αφού οι αθλητές του Σωματείου κατέκτησαν πληθώρα ατομικών και ομαδικών πρωταθλημάτων. 

Το 1983 ανέλαβε έφορος της ομάδας ο Αντρέας Γεωργίου ο οποίος την κράτησε ενεργή μέχρι σήμερα. Το Τμήμα ουδέποτε ανέστειλε την αγωνιστική του δραστηριότητα παρά τις δυσκολίες που πέρασε το Σωματείο, ενώ σήμερα αποτελεί την κορυφαία ομάδα της Κύπρου στην κατηγορία ανδρών, εφήβων και παίδων. Την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 κατέλαβε την 1η θέση στα πιο πάνω πρωταθλήματα ενώ οι αθλητές του αποτελούν την σπονδυλική στήλη των Εθνικών μας ομάδων όλων των κατηγοριών. 

Για φέτος η ομάδα ενισχύθηκε με τον Τζόζεφ Ηλία, ενώ οι Σιαρπέλ Ηλία, Χρήστος Σάββα, Χρήστος Θεοφάνους, Σωτήρης Θεοφάνους, Γιάννης Χ” Αποστόλου και άλλοι νεαροί αθλητές αποτελούν την προοπτική για το μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά στους Στέφανο Γρηγορίου που προσφέρει σαν αθλητής και προπονητής και στον Μάριο Μυλωνά που ενεργεί σαν βοηθός προπονητής. 

Πολλοί άλλοι αθλητές βέβαια πρόσφεραν στην ομάδα για τους οποίους γίνεται μνεία στην ιστορία του τμήματος. 

Επίσης, το Τμήμα έχει και γυναικείο τμήμα το οποίο θα αγωνιστεί με αξιώσεις στη φετινή σεζόν.