«Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες!… Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον Ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν! λέγω τον Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την Πατρίδα, και την Ορθόδοξον ημών Πίστιν από την ασεβή των ασεβών Καταφρόνησιν…»

Αλέξανδρος Υψηλάντης, την 24ην Φεβρουαρίου 1821, εις το γενικόν στρατόπεδον του Ιασίου

Η σημερινή μέρα, είναι μέρα εθνικής υπερηφάνειας. Τιμούμε και γιορτάζουμε την επέτειο της παλιγγενεσίας του Έθνους μας, το ηρωικό έπος του 1821, την έναρξη της επανάστασης του υπόδουλου Ελληνισμού, που στόχο είχε την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του ελληνικού έθνους και της πατρίδος μας», έτσι όπως την οραματίστηκαν κάποια χρόνια προηγουμένως στην Οδησσό, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Αθανάσιος Τσακαλωφ. Οι εμπνευστές της «φιλικής εταιρείας», της μυστικής οργάνωσης που σχημάτισαν, ώστε να προετοιμάσει την επανάσταση για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε ‘’πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα…’’ Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμεν την επανάσταση. Διατί ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την εδική μας και την τούρκικη δύναμη».

Λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, από τα απομνημονεύματα του Γέρου του Μοριά, που σήμερα, διακόσια χρόνια μετά, ηχούν στα αυτιά μας σαν σειρήνα εθνικής αφύπνισης και περισυλλογής.

Η επανάσταση του 1821 αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός στη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού. Ήταν ένας καθολικός αγώνας, που απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθέρια, η αγωνιστικότητα και η θέληση ενός λαού, μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.

Ήταν η επανάσταση ενός λαού, που απογοητευμένος από τη στάση των τότε μεγάλων δυνάμεων, αποφάσισε να πιστέψει στον εαυτό του και να προσπαθήσει με τις δίκες του δυνάμεις να διεκδικήσει τη λευτεριά του. Και να την πέτυχει, έτσι όπως ακριβώς το περιγράφει ο Διονύσιος Σολωμός στον Ύμνο εις την Ελευθέρια.

«Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε ω χαίρε ελευθεριά»!

Διακόσια χρόνια μετά, το πνεύμα του 1821, ο ηρωισμός των προγόνων μας, δεν μπορούν παρά να αποτελούν για τον απανταχού Ελληνισμό πηγή έμπνευσης, την διαρκή υπενθύμιση ότι κανένας λαός και κανένα έθνος δεν μένει υπόδουλο όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να ζήσει ελεύθερο ή να πεθάνει.

«Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες!…Ας καλέσωμεν λοιπόν εκ νέου, ω Ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες, την ελευθερίαν εις την κλασικήν γην της Ελλάδος»!

Αλέξανδρος Υψηλάντης, την 24ην Φεβρουαρίου 1821, εις το γενικόν στρατόπεδον του Ιασίου

Ζήτω το Έθνος, ζήτω η Ελλάς, Χρόνια Πολλά Έλληνες!!!