28 Οκτωβρίου 1940-28 Οκτωβρίου 2020…Ογδόντα χρόνια πριν, η μικρή, φτωχιά και ασήμαντη Ελλάδα, ορθώνοντας το ανάστημά της απέναντι στην επεκτατική πολεμική τακτική των ενωμένων ιταλογερμανικών δυνάμεων, όχι μόνον άλλαξε τον ρουν της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά έγραψε και άλλη μια αιματοβαμμένη και ηρωική σελίδα στην Ιστορία της.

Τότε και από τότε, ένα αθάνατο Έπος γράφτηκε, ένα νέο σημείο αναφοράς γεννήθηκε για τις επόμενες γενιές της, των Ελλήνων μα και των ξένων.

Η Ελλάδα, με ό,τι χαρακτηρίζουμε ως Έπος του 1940, απετέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα και φωτεινό σημείο προς μίμηση, ενώ ο λαός της, που πολλά δεινά και θάνατο και πείνα υπέστη από τους κατακτητές, κατέληξε με το τέλος του πολέμου και την αποτίναξη του ζυγού τους, δεινοπαθημένος, λιμασμένος και αποδεκατισμένος. Μα συνάμα, έμπλεος υπερηφάνειας για εκείνα τα μεγάλα που με την αντίστασή του και τον αγώνα του έως εσχάτων είχε καταφέρει.

Τότε, οι άλλοι λαοί, τα Έθνη και τα ξένα κράτη, φιλικά ή και εχθρικώς διακείμενα προς την Ελλάδα, με σεβασμό και περίσσιο θαυμασμό έκλιναν το γόνυ και μόνο με την αναφορά του ονόματος Έλληνας.

Τότε, για εκείνα τα χρόνια που οι ποιητές μας έκαναν την ιστορία μας ποίηση, οι τραγουδιστάδες τη γραφή των φαντάρων μας, τραγούδι λυπητερό. Για εκείνα τα χρόνια τα αιματοβαμμένα, του τέτοιου σφιχταγκαλιάσματος του θανάτου με τη ζωή, που δεν ήξερες πού ήταν η ζωή και πού ο θάνατος.

Για εκείνο το «ΟΧΙ» του Οκτώβρη του 1940 που έγινε κραυγή, έγινε πράξη θυσίας ογδόντα χρόνια πριν και όσα έγιναν κάποτε, είναι χρεία να είναι και να παραμείνουν σημείο αναφοράς και για τους σημερινούς Έλληνες, για τις σημερινές νέες γενιές.Για να μάθουμε μέσα από εκείνην την ιστορική, ηρωική εποποιία τι σημαίνει να είμαστε Έλληνες, πόσο και τι χρέος φέρουμε στους ώμους μας. Για να θυμούμαστε, για να μην ξεχάσουμε…

Το έπος του 1940, φάρος και οδηγός του Ελληνισμού για το παρόν και το μέλλον… Χρόνια Πολλά Ελλάδα, Χρόνια Πολλά Έλληνες!