Ένα παιδί του ΑΠΟΕΛ στην Μπαρτσελόνα

04/08/2015

Νιώθεις περηφάνια όταν ένα παιδί των ακαδημιών σου εξελίσσεται και πετυχαίνει. Πόσω μάλλον, όταν αυτό το παιδί είναι μόλις 20 χρόνων και πρόλαβε ήδη να διαπρέψει στην Α1 και να μεταγραφεί στην Μπαρτσελόνα! Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, γιος του πρώην μπασκετμπολίστα του ΑΠΟΕΛ Σάσα Βεζένκοφ, έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες καλαθόσφαιρας του ΑΠΟΕΛ, όπου εντάχθηκε στα 7 του χρόνια και έμεινε μέχρι τα 15. «Όταν σταματούσαμε το καλοκαίρι τις προπονήσεις, ο Αλέξανδρος συνέχιζε να προπονείται μόνος του» λέει ο υπεύθυνος Ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ  κ. Λάζαρος Λαζάρου, ενώ ο για τρία χρόνια προπονητής του, Νίκος Λαμπρίας, θυμάται: «τα καλοκαίρια μου τηλεφωνούσε και με ρωτούσε αν το γήπεδο είναι ανοιχτό για να πάει να σουτάρει, για να βελτιώσει το σουτ του».

Συνδύασε ταλέντο, θέληση, πίστη και σκληρή δουλειά και υποχρέωσε αρκετούς συλλόγους να τον συμπεριλάβουν στημεταγραφική τους λίστα. Τη μάχη κέρδισε η ομάδα της Καταλονίας, η οποία κατέβαλε 250.000 χιλιάδες ευρώ στον Άρη και «άρπαξε» τον νεαρό από τους υπόλοιπους μνηστήρες.  Ο Αλέξανδρος απέσυρε τη συμμετοχή του στο ντραφτ του NBA , αλλά το όνειρο για το μαγικό κόσμο της καλαθόσφαιρας παραμένει. Πέραν από τις προσωπικές διακρίσεις, κατέκτησε και τέσσερις τίτλους με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα. 

Δυο άνθρωποι γνώρισαν από τα πρώτα καλαθοσφαιρικά βήματα το ταλέντο του Βεζένκοφ και καταθέτουν την άποψη τους για τον νεαρό άσο. Ο υπεύθυνος των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ Λάζαρος Λαζάρου και ο πρώην προπονητής του, ο Νίκος Λαμπρίας.

«Παράδειγμα προς μίμηση»
«Από τις πρώτες ημέρες στην ακαδημία μας φάνηκε το μεγάλο του ταλέντο. Παιδί μετρημένο, ήπιων τόνων. Από τότε, είχε πάρα πολύ καλό σουτ το οποίο βέβαια βελτίωσε μέσα από σκληρή δουλειά. Έπαιζε όλες τις θέσεις, αλλά εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση και ξεχώριζε από τα υπόλοιπα παιδιά ήταν η αγάπη και η αφοσίωση. Όταν σταματούσαμε το καλοκαίρι τις προπονήσεις, ο Αλέξανδρος συνέχιζε να προπονείται μόνος του. Ήταν θέμα χρόνου να λάμψει το άστρο του και να κάνει το μεγάλο βήμα. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα. Φτάνει να του δοθούν οι ευκαιρίες. Είναι γεννημένος καλαθοσφαιριστής και σε κάποια φάση θα περάσει τον Ατλαντικό για το μεγάλο όνειρο, του NBA» λέει ο κ. Λαζάρου, που χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα παιδιά και τόνισε ότι ο ΑΠΟΕΛ δίνει τα απαραίτητα εχέγγυα σε έναν νεαρό φτάνει να θέλει και ο ίδιος.

«Δυο προπονήσεις την ημέρα»
Ο Νίκος Λαμπρίας διετέλεσε προπονητής του Αλεξάνδρου για τρία χρόνια και μέχρι σήμερα διατηρούν άριστες σχέσεις. «Αγαπά πάρα πολύ το μπάσκετ. Από μικρός ήταν προσηλωμένος, αφοσιωμένος, δουλευταράς. Στις προπονήσεις πάντοτε είχε επαγγελματική συμπεριφορά και νοοτροπία και με βοηθούσε. Ανέβαζε το επίπεδο της προπόνησης, αλλά και της ομάδας γενικότερα. Ξεχώριζε για το ταλέντο του και ήταν ο καλύτερος, αλλά σε καμία περίπτωση, ουδέποτε πήραν τα μυαλά του αέρα και να συμπεριφερθεί υποτιμητικά σε κάποιον συμπαίκτη του. Τα καλοκαίρια όταν όλοι οι υπόλοιποι απολάμβαναν τις διακοπές τους, ο Αλέξανδρος προπονείτο. Δυο φορές την ημέρα, ώστε να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Μου τηλεφωνούσε και με ρωτούσε αν το γήπεδο είναι ανοιχτό για να πάει να σουτάρει, να βελτιώσει το σουτ του. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Διαθέτει όλα τα προσόντα για να καθιερωθεί ακόμα και στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Του αρέσει να δουλεύει κάτω από πίεση και πιστεύω αν του δοθούν οι ευκαιρίες θα αποδείξει το ταλέντο του».

Σε ερώτηση αν έχει τις δυνατότητες να φτάσει στο NBA, ο Νίκος Λαμπρίας απάντησε: «Το παιχνίδι του Αλέξανδρου θεωρώ είναι περισσότερο ευρωπαϊκό, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν καταλήξει κάποτε στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο».

Ο Αλέξανδρος κατέκτησε το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Παίδων του 2010 με τον ΑΠΟΕΛ (συμπαίκτης με τον Ανδρέα Χριστοδούλου του Ολυμπιακού Πειραιώς). Σε παλαιότερη συνέντευξη του σε περιοδικό των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ έχει πει πως «βλέπω τον ΑΠΟΕΛ σαν την οικογένεια μου και μια μέρα θέλω να γυρίσω στον ΑΠΟΕΛ, εκεί που ξεκίνησα». 

FOLLOW US ON TWITTER

Find Us On Facebook